Asupra celor de mai sus, avem multe de zis şi lucruri grele de tâlcuit, fiindcă v-aţi făcut greoi la pricepere.
Evrei 5.11
Începutul versetului citat mai sus dezvăluie că avem multe de învățat despre Isus. Nu s-a spus totul despre Învățător, pentru că oamenii cărora le era adresată epistola către Evrei erau neglijenți și nu ascultau de Domnul. Acest lucru este foarte grav! Asta i-a împiedicat să afle mai multe despre Hristos. La fel s-a întâmplat cu noi. Așadar, taina îndreptării acestei situații este să ținem cont de poruncile sfinte, astfel încât Cuvântul să se împlinească: Căci celui ce are, i se va da şi va avea de prisos (Matei 13.12a).
Purtarea noastră ne poate deschide comoara cunoașterii Domnului sau o poate închide. În urmă cu mai bine de două mii de ani, Isus a venit să arate omului cine este Dumnezeu, ce poate face El pentru omenire și ce putem primi noi de la El. Cu toate acestea, din cauza neglijenței umane, frații noștri din acele vremuri nu au reușit să obțină mai multă lumină despre semnificația de a-L avea pe Domnul alături.
Oare cea de-a doua venire a lui Isus nu a avut loc din acest motiv? Câte religii nu au apărut și nu s-au răspândit în întreaga lume, fiind un pericol pentru creștinism, din cauza păcatului de neglijență al fraților din veacurile trecute. Acest lucru ne-a împiedicat să-L cunoaștem mai bine pe Mântuitorul. Nu este de mirare că creștinii suferă la fel de mult ca cei necredincioși. Când omenirea laudă pe Dumnezeu pentru că a ridicat un om cu putere, acesta cade curând în păcat și rușine.
Hristos a spus: Adevărat, adevărat vă spun că cine crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu; ba încă va face altele şi mai mari decât acestea (Ioan 14:12). Cu toate acestea, când omenirea a auzit că doar unul dintre urmașii Săi face aceleași lucrări făcute de El? Tată! Nu am făcut nimic pentru ca Domnul să ne folosească. Drept urmare, milioane de oameni mor în păcat pentru că nu înțeleg că Evanghelia este puterea lui Dumnezeu (Romani 1,16). Trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, altfel vom trăi înfrânți, plângându-ne de viață și dând vina pe alții.
Unde este folosită autoritatea pentru a opri furtunile, pentru a-i face pe paralizați să meargă, pentru a-i vindeca pe bolnavi, pentru a înmulți pâinea și peștele și pentru a preschimba apa în vin? Cei care au nevoie de ajutor întreabă: „La ce a fost de folos venirea lui Isus, dacă, înainte de a se naște El, existau cei care umblau în Duhul lui Dumnezeu, treceau apele pe uscat, înviau morții și vindecau leproșii?” Unde putem găsi pe cineva care să le spune păcătoșilor tot ce au făcut? Îndurare!
Să medităm la Scripturi fără prejudecăți și reguli de hermeneutică. Ne vom strădui să facem ceea ce învățăm că este drept; astfel, călăuziți de Duhul Domnului, vom descoperi ceea ce cei neglijenți nu sunt în stare să învețe, deoarece le lipsește capacitatea specifică celui care pune în practică Cuvântul revelat. Momentul de primenire a umanității este pe cale să străbată lumea în fața ochilor noștri. Să acționăm acum sau să așteptăm?
Problemele duhovnicești nu sunt înțelese prin mintea noastră, ci prin ceea ce ne învață Dumnezeu (1 Corinteni 2.14). Nu se poate raționaliza Biblia și crea o doctrină, pentru că tot ceea ce vine de la om este carne (Ioan 3:6), ceea ce este în zadar. Astfel, trebuie urmate învățăturile Celui Atotputernic prin Cuvânt. Căci, în revelația dată nouă există puterea necesară pentru a zgudui lumea.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares