Faraon a răspuns: „Cine este Domnul, ca să ascult de glasul Lui şi să las pe Israel să plece? Eu nu cunosc pe Domnul şi nu voi lăsa pe Israel să plece”.
Exod 5.2
Cine era Faraon pentru a spune ceva Celui Atotputernic și, mai ales, să răspundă în acest fel mesajului trimis prin Moise? În timp ce acesta îi dădea mesajul, Dumnezeu însuși îl făcea să înțeleagă că acel lucru venea de la El, vorbindu-i inimii. De câte ori refuză chiar și creștinii să audă revelația Celui Preaînalt și își bat joc de ce li se arată? Ei nu știu că oportunitatea le seste limitată și de aceea Domnul le-a vorbit.
Cum poate acest om să spună că nu vrea să audă glasul Creatorului, căci El l-a făcut și poate să-l păzească de orice rău? Este nevoie să faci deosebire între oameni, căci El nu este egal cu noi. Astfel, vorbind cu Prea-Măritul Dumnezeu sau despre El, cântărește-ți cuvintele și, de vrei să fii binecuvântat, cere-I să te învețe ce să spui. În nicio situație să nu zici cuvinte jignitoare sau fără rost. Amin!
Din nefericire, mulți sunt cei care Îl înfruntă pe Cel Atotputernic și, cum El este bun și răbdător, nu sunt atinși de relele trimise de Satana. Dacă iubești pe Domnul, și El te iubește. Însă, de-L superi sau disprețuiești, vei fi cu siguranță făcut de rușine și pedepsit. După cum am văzut, cel ce Îl iubește va fi iubit de El (Ioan 14.21), dar cel care Îl nesocoteşte, este un netrebnic.
Faraon nu vroia să audă glasul lui Dumnezeu și să-i lase pe moștenitorii lui Israel să plece din Egipt, căci nu vedea în răutatea lui un semn de supunere față de diavol. Trebuie să înțelegi că nu există nepăsare în viața duhovnicească. Ori trăiești în supunere față de Domnul, ceea ce va rezulta în ocrotirea ta față de lucrările rele, ori eşti deschis atacurilor vrăjmașului. Satana e atât de rău încât nu întoarce nimănui binele făcut.
Spunând că nu cunoaște pe Cel Preaînalt, Faraon se îndepărta de Cel Atotputernic și își semna înfrângerea, ce avea să vină în orice moment. Pe de altă parte, când simți atingerea Domnului pentru a înfăptui ceva – ceea ce este mereu bine, căci de la El nu vine nimic rău –, pune-te la dispoziție pentru a-I sluji în aceeași clipă. Chiar dacă această atingere se referă chiar şi numai la a da cuiva un pahar cu apă, nu refuza să o faci, căci, cu siguranță, la momentul potrivit vei fi răsplătit.
Hotărârea de a nu lăsa pe Israel să plece arăta ca, de fapt, Faraon simțea că Cel Preaînalt îi vorbea inimii, dar interesele sale economice erau mai presus decât să se supună Domnului.
Cuvintele Domnului către împăratul Egiptului s-au împlinit în casa lui, în țara lui, în familiile oamenilor săi, cât și în turmele sale de animale. Dacă acest conducător ar fi fost smerit și ar fi spus lui Dumnezeu precum fecioara Maria a zis: „Iată, roaba Domnului; facă-mi-se după cuvintele tale!” (Luca 1.38), Domnul l-ar fi cruțat. Cei binevoitori vor fi răsplătiți din plin! Amin!
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares