Și în zilele marilor preoţi Ana şi Caiafa –, Cuvântul lui Dumnezeu a vorbit lui Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. Şi Ioan a venit prin tot ţinutul din împrejurimile Iordanului şi propovăduia botezul pocăinţei, pentru iertarea păcatelor.
Luca 3.2,3
Fără îndoială, putem spune că Ioan stia de povestea nașterii sale, cât și de promisiunile lui Dumnezeu față de soarta lui. Probabil că, așa cum Domnul l-a pus pe Samson în mișcare de la o vârstă fragedă (Judecători 13:25), tot așa a procedat El și cu Ioan. Oricine este chemat de Cel Preaînalt trebuie să se aștepte ca El să-l învețe totul, așa că nu-I poate ști dinainte rânduiala.
În lumina celor spuse despre Ioan, observăm că el a început să predice pentru că avea o misiune, și nu pentru că s-a gândit dacă condițiile îi sunt favorabile. Astfel, nu contează cine te îndemnă să faci ceva, căci numai Dumnezeu îți poate porunci să începi o lucrare. Pe lângă faptul că nu cunosc căile lui Dumnezeu, mulți vor să devină celebri și, prin urmare, chiar te vor ajuta să-ți începi apostolia. Așadar, aă nu cazi în această lucrare necurată sau demonică (Proverbele 19:2).
Nu există nicio îndoială că Cel Preaînalt va chema și va pregăti pe mulți să-I slujească în anii următori, dar nimeni nu trebuie să I-o ia înainte și să îndeplinească sarcina după voia proprie. Cine se află sub călăuzirea sfântă este ocrotit nu numai de atacul oamenilor, ci și de capcanele vrăjmașului. Ar fi bine dacă omul în Dumnezeu nu ar avea nicio reputație proastă în ceea ce-l privește.
În acele zile erau doi mari preoți: Ana și Caiafa. Istoria spune că Ana a avut cinci fii, care erau și mari preoți, ca și ginerele său Caiafa (Ioan 18:13). Ca om de mare influență, marele preot ar fi trebuit să fie apreciat de toți și chiar preamărit de autorități, așa cum se întâmplă adesea, iar acest lucru putea fi într-un fel împotriva apostoliei lui Ioan, a cărui haină era din păr de cămilă (Matei 3:4).
Când a venit vremea, Ioan Botezătorul era în pustie și Cuvântul Domnului i-a vorbit. Oriunde te-ai afla, fie că ești ascuns printre bagaje (1 Samuel 10:22) sau că păzești oile tatălui tău (1 Samuel 16:11), când Domnul vrea să lucreze, El știe unde este omul potrivit și pe cine va folosi. Nu te folosi niciodată de politică sau de orice alt șiretlic pentru a fi ales de om sau pentru a te face cunoscut; lasă pe Cel Preaînalt să facă lucrarea.
Porunca sfântă a început să se împlinească în viața lui Ioan în momentul în care a fost de acord să călătorească peste tot în jurul râului Iordan. Cunoaște-ți locul, dar nu te băga în treaba nimănui. Ceea ce ți-a dat Dumnezeu nu-ți va putea fi luat de nimeni. Bucură-te de norocul tău, căci ai parte de locuri încântătoare (Psalmi 16:5,6).
Un factor important nu este propovăduirea propriului tău mesaj, ci acela pe care ți-l dă Domnul. Prin urmare, nu te certa și nu te judeca cu nimeni, și nici nu te implica în treburile altuia. Dumnezeu are nevoie de slujitori care să-L asculte și să nu-I lase oile să alerge după prilejurile de păcătuire ale acestei lumi. Cei credincioși vor fi răsplătiți din plin.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares