Căci iudeul Mardoheu era cel dintâi după împăratul Ahaşveroş. El era cu vază între iudei şi iubit de mulţimea fraţilor săi, căci a căutat binele poporului său şi a vorbit pentru fericirea întregului său neam.
Estera 10.3
Dintr-un om simplu, Mardoheu a devenit al treilea om cu autoritate în marele Imperiu Persan. Dacă nu ar fi fost credința sa în Dumnezeu, el ar fi fost încă un om care a trecut prin viață fără să fi făcut nimic deosebit. Ceea ce ne deosebește și ne face să ne evidențiem este dragostea noastră pentru Domnul și Cuvântul Său. Când suntem respinși de societate, înseamnă că suntem în Dumnezeu, pentru că lumea va urî întotdeauna pe cel care face voia Celui Preaînalt.
Cel Preaînalt are un scop în tot ceea ce se întâmplă celor care sunt ai Lui. Nu contează dacă astăzi ai fost părăsit, discriminat și umilit. Acest lucru s-a întâmplat și li se întâmplă fraților noștri din întreaga lume; totuși, pentru noi, ne folosește ca un semn că suntem în Dumnezeu și că îl incomodăm pe Satana și, de asemenea, o lecție pe care nu trebuie să o respingem niciodată. Domnul știe că vom avea nevoie de învățăturile Sale foarte curând.
După ce a fost investit cu o autoritate atât de mare, Mardoheu a arătat că este cu adevărat în Domnul, fără a uita de poporul său. Este ceva obișnuit să vezi politicieni răi îmbrățișându-și alegătorii în timpul alegerilor; însă, după ce au fost aleși, se ascund de cei care le-au dat mandatul. Ori, cei care sunt cu adevărat slujitori ai Celui Preaînalt știu că au fost aleși pentru a reprezenta poporul și, prin urmare, sunt întotdeauna în legătură cu cei care i-au ales.
Cuvântul spune că Mardoheu era iubit de mulțimea fraților săi. Ei bine, nu există o altă cale prin care să fim în relație cu frații noștri decât să fim plăcuți. Indiferent dacă suntem aleși sau nu, trebuie să fim amabili cu toată lumea și, mai presus de orice, cu cei din familia credinței. În cele mai multe cazuri, frații în Hristos ne vor întâmpina și ne vor oferi tot sprijinul lor. Biblia spune că cine nu-și iubește fratele pe care-l vede, atunci cum poate să iubească pe Domnul pe care nu-L vede (1 Ioan 4:20).
Indiferent de proiectele personale sau de familie, omul bun caută întotdeauna ceea ce este mai bun pentru oameni și, prin urmare, este recunoscut ca prieten al poporului. Însă, cunoaștem indivizi prietenoși și veseli, care par a fi prieteni cu toată lumea, dar nu au un comportament bun, cum ar fi corupția, și candidează doar pentru a se lăfăi pe banii bugetului public. Oamenii de acest fel nu merită votul tău.
Mardoheu, însă, a lucrat pentru prosperitatea întregii națiuni. Așa trebuie să acționeze cetățenii buni. Dacă națiunea prosperă, toată lumea va prospera și se va bucura de acea bogăție. Ori, când nu sunt resurse suficiente, străzile sunt cu gropi, canalizarea înfundată, poliția care să asigure securitatea absentă, spitalele fără profesioniști buni, printre alte tot atâtea probleme. De fapt, cu toții avem obligația de a face bine.
Arătând ce i s-a făcut lui Mardoheu, Domnul ne învață că nu trebuie să ne ridicăm niciodată împotriva poruncii sfinte. Credincioșenia acestui evreu l-a făcut pe Haman, omul cu intenții rele față de poporul lui Dumnezeu, să plătească prețul răutății sale.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares