În al cincilea an al domniei lui Roboam, Şişac, împăratul Egiptului, s-a suit împotriva Ierusalimului, pentru că păcătuiseră împotriva Domnului.
2 Cronici 12.2
Exemplul pe care Roboam l-a avut în Solomon, tatăl său, în cele din urmă zile ale sale nu a fost bun. Omul cel mai înțelept dintre muritori știa poruncile, dar s-a răzvrătit împotriva poruncii sfinte ca fiii lui Israel să nu se căsătorească, și nici să nu-și dea fiii în căsătorie printre alte popoare. Pe lângă faptul de a fi exagerat cu numărul de soții, 700, și încă 300 de concubine, Solomon a îngăduit ca ele să-l facă să se închine la idoli. Astfel, Roboam nu putea să-și facă din tată un exemplu.
Roboam nu a reușit să cunoască zilele de slavă ale lui David, bunicul său, căci, când acesta a murit, nu avea decât un an de zile. Însă, trebuie ca el să fi auzit vorbindu-se despre faptele bunicului și despre dragostea sa pentru Cuvântul Domnului. Astfel, Roboam s-a dovedit a fi un împărat ce nu a ieșit din comun; dacă ar fi ales să urmeze exemplul lui David, ar fi avut o domnie mai bună. Spre deosebire de Roboam, fă din cuvintele biblice o lecție foarte prețioasă pentru tine și família ta.
Păcatul lui Roboam împotriva Domnului a fost motivul pentru care Dumnezeu a lăsat ca împăratul Egiptului să atace Iuda. El nu conta pe asta, așa cum niciunui om ce greșește nu-i pasă de prețul ce-l va plăti. Mulți cred că sunt speciali și nu fac ceea ce legea oamenilor și cea a lui Dumnezeu cer și, când sunt prinși, deznădejdea îi cuprinde. Este bine de observat că nu se spune nimic în Scripturi despre ”prescrierea” păcatelor.
Șișac, împăratul Egiptului, a fost neîndurător; el a luat comorile din casa lui Dumnezeu, cât și cele din casa împăratului (2 Cronici 12.9). Satana continuă să fie același. Dacă te afli în mâinile sale, îți va lua din inimă – casa lui Dumnezeu – bogățiile ce există acolo. Apoi, nu-ți vei mai aminti de ceea ce Tatăl ți-a dat, și nici nu vei mai crede. Acest ”împărat” viclean îți va lua din minte lecțiile de viață pe care le-ai învățat, iar tu nu vei ști ce să faci în momentele de încercare.
De vei păcătui împotriva Domnului, străduiește-te să te împaci cu El. Fără iertarea greșelilor tale și o schimbare totală a vieții, vei fi atacat de împăratul răului. Când ”imperatorul” va veni, va fi neîndurător: va lua cu el tot ce este bun și va lăsa ceea ce are rău. Așadar, nu merită în nici un caz să te afli într-o poziție în care cel rău te poate ataca. Astfel, acesta este momentul de a lua hotărârea cea mai importantă.
Rușinea lui Roboam era continuă. Fără scuturile de aur, gărzile sale le foloseau pe cele de cupru (2 Cronici 12.10). Văzând asta, inima împăratului lui Iuda trebuia să fi plâns de rușinea prin care trecea. Este zadarnic să schimbi lucrurile, căci binele este ceea ce contează. Numai un singur mod de purtare te poate face să ai zile bune și să te bucuri de bine : să te temi de Cel Preaînalt. De acum, nu te lăsa înșelat de cel rău, ci fii un rob adevărat al lui Dumnezeu. Domnul păzește și binecuvântează pe cei ce sunt ai Săi (Psalmi 121.4).
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares