Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi.
1 Petru 4.12
Toți cei ce s-au convertit trebuie să se aștepte și la momente deloc plăcute, căci Domnul va îngădui să fie puși la încercare. Duhul Domnului este cel ce a dus pe Isus în pustie pentru a fi ispitit de diavol (Matei 4.1-11) și, fără îndoială, El nu a făcut asta pentru a pedepsi pe Fiul lui Dumnezeu. Așadar, omul nu trebuie să se sperie dacă, dintr-o clipă-n alta, vor apărea ispite care să-l facă să se poarte nesocotind Cuvântul.
Apostolul Petru a vorbit despre proba de foc ce vine peste noi și, de aceea, trebuie să fim pregătiți, iar când aceasta va avea loc, trebuie să i ne opunem și să nu-i dăm nici cea mai mică atenție. Cum Isus a fost ispitit de Satana, și noi vom fi dacă vom face aceleași lucrări pe care Domnul le făcea. Dacă nu ești niciodată ispitit, analizează-ți faptele și verifică dacă te-ai convertit cu adevărat.
Este evident că niciunui mântuit nu-i va plăcea să aibă gânduri greșite, necurate sau nesocotite; însă, ispititorul este maestru în a-i ademeni cu tot felul de ispite pe fiii lui Dumnezeu. Dacă te-ai speriat că te-ai gândit la lucruri rele sau ai avut dorința de a face ceva greșit, în loc de a te considera un rătăcit, trebuie să-ți dai seama ca asta este ceva de la vrăjmaș ce vrea să te despartă de Dumnezeu. Dacă asta s-a întâmplat, cere iertare Domnului chiar acum.
Fii atent și, când ispita se ivește, nu considera că ceva ciudat ți se întâmplă, ci urmează Cuvântul Domnului. Iar dacă vreo dorință malefică te încearcă, ce poate fi deghizată sub forma unui lucru bun, plăcut sau profitabil, nu uita că asta face parte din planul celui rău pentru a te ispiti. Așadar, cu credință și tărie în Numele lui Isus, nimicește ispita oricât de puternică ar fi și nu te lăsa amăgit de ea.
Scriptura ne învață un mod simplu de a nu cădea în ispită: să trăim în Duhul Sfânt. Cine va păzi poruncile va vedea că nu este greu să te opui propunerilor vrăjmașului. Pe de altă parte, cei ce nu dau prea multă atenție Cuvântului sfânt nu vor reuși să aibă destulă tărie pentru a spune nu ispititorului. A lua seama la ceea ce Domnul vorbește este taina de a se menține în legătură cu El (Pv 16.20).
Dacă nu am putea trece de toate încercările, Domnul nu ar lăsa ca lucrurile să se întâmpla așa. Adevărul este că, la crearea duhului nostru, Dumnezeu ne-a făcut într-un așa fel încât să îndeplinim condițiile de a înfrunta orice bătălie și să ieșim biruitori (Sl 34.19). Cine nu stă de veghe și cade în ispită nu trebuie să dea vina pe trupul care este mai puternic decât credința, căci Cel Atotputernic ne sprijină în toate și, dacă cerem, El ne va da puterea de scăpare.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares