Cu cel curat ești curat, cu cel îndărătnic Te porți după îndărătnicia lui.
2 Samuel 22.27
Unul dintre cele mai importante lucruri în viață este să ai inimă, atitudini și gânduri, întotdeauna curate. Fără îndoială, Domnul te va ajuta să scapi de ispite, în cazul în care ești sincer, să nu faci niciun contact cu inamicul și să fii un bun practicant al Adevărului. În caz contrar, nu îl vei avea pe Tatăl ca Prieten, Medic și Eliberator al tuturor nevoilor tale.
Cine ascunde greșelile, înșală și minte, nu știe că aceste atitudini împiedică, tot ceea ce Domnul, ar putea face pentru el. Chiar dacă El este Tatăl, este gata să ierte și să rezolve problemele tale, dar din cauza unei atitudini îndărătnice, Cel Preaînalt nu te poate ajuta în momentul tău de nevoie. Când a găsit acel om, nevoiaș de mulți ani, în scăldătoarea din Betesda, Isus nu numai că l-a vindecat, ci l-a avertizat să nu mai păcătuiască (Ioan 5).
Omului nu-i place să mărturisească că a greșit, acesta face parte din natura sa. Dar, în loc să se gândească înainte de a acționa, ajunge să păcătuiască și apoi caută scuze pentru a-și justifica greșeala, dacă nu le găsește, inventează o minciună. Așa a fost și cu Adam, primul nostru tată, care a dat vina pe Eva, care, la rândul său, a dat vina pe șarpe. Dacă te-ai lăsat dus de ispită și ai căzut, încearcă să scapi de povara grea care a venit asupra ta.
Dacă Gehazi, slujitorul profetului Elisei, nu l-ar fi mințit pe omul lui Dumnezeu, ci ar fii fost mărturisit adevărul și ar fi regretat, s-ar fii putut să nu fi avut lepra lui Naaman (2 Regi 5: 20-27). Când Natan i-a spus lui David că este omul care luase mielul săracului, regele și-a mărturisit imediat greșeala (2 Samuel 12: 1-13). Cu toate acestea, persoana cu o inimă îndărătnică preferă să mintă și, prin urmare, Domnul se poartă cu persona respectivă după îndărătnicia ei.
Dumnezeu își folosește astăzi slujitorii Săi pentru a-i avertiza pe cei care sunt pe calea greșită, la fel cum a folosit pe Ioan Botezătorul pentru a face acest lucru. Acesta din urmă i-a spus regelui Irod că nu-i este permis să o dețină pe soția fratelui său, iar monarhul a avut mai multe ocazii de a își îndrepta greșeala, dar el a fost încântat de frumusețea acelei femei. Într-o zi, într-un acces de nebunie, a făcut o promisiune fiicei amantei sale, iar Ioan Botezătorul a fost decapitat (Matei 14: 1-11).
Acest lucru demonstrează că cel care își ascunde greșeala este în mâinile diavolului și, într-o zi, poate fi folosit de diavol pentru a face un lucru rău împotriva cuiva sau împotriva propriei sale vieți. Acestei persoane, care nu-l iubește pe Domnul, Dumnezeu îi poruncește să scape de adversar în timp ce se află în drum cu el (Luca 12.58).
Nu ar fi mai ușor să-l cauți pe cel care l-ai prejudecat și să-i spui adevărul? De ce să-l lași pe diavol să te aibă în mâini, când poți fi liber? Dacă ar muri acum, care ar fi destinul lui? Dacă a fost doar ispită, nu ești de vină; dar dacă a existat un act, dacă ai furat sau ai făcut ceva greșit, fără o mărturisire nu vei fi liber de condamnare.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares