Frica Domnului este începutul ştiinţei, dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.
Proverbe 1:7
În îndurarea Sa, Domnul a folosit pe Solomon pentru a explica nevoia de a respecta Cuvântul lui Dumnezeu – ceea ce se transpune prin smerenie, plecându-te înaintea spuselor Sale, considerând vorbele Sale drept adevărul suprem. În versetele 2 și 6 din primul capitol al Proverbelor, Solomon vorbește despre condițiile necesare pentru a avea succes, care nu pot fi îndeplinite de cel care nu este cuprins de frica Domnului.
Nimeni nu va reuși să dobândească adevărata înțelepciune și învățătură dacă nesocotește ceea ce Creatorul spune – și nici nu pot fi obținute altfel. Ceea ce se poate reuși cel mult este acumularea de informații. Însă, prin versetul citat, aflăm că Domnul voiește ca fiii Săi să aibă cunoștință deplină de înțelepciune și să stăpânească învățătura. El a dat această lecție lui Solomon, făcând din el cel mai înțelept om (1 Împăraților 3.6-12), iar acum ne dă și nouă această binecuvântare.
Chiar de ești mântuit și plin de Sfântul Duh, este nevoie să cunoști cuvintele chibzuinței, ce constituie o știință proprie. Omul chibzuit nu va cădea niciodată în mâinile vrăjmașului, ce încearcă mereu să găsească un mod de a ne înfrânge, făcându-ne propuneri dintre cele mai ispititoare pentru a ne întoarce la el. Acesta știe că, prin cunoașterea ce ne-a fost dată, vom fi o mare amenințare față de planurile sale necurate.
În timpul propovăduirii Evangheliei, Domnul pogoară din plin asupra noastră o mare de înțelegere. De fapt, o adunare condusă de Sfântul Duh este ca un adevărat val de instruire și înțelegere. Însă, cine nu are frica Domnului nu simte decât emoție. Ori, lacrimile, bunele intenții și rugăciunile fără putere nu au nici un rod. Este nevoie să învățăm cum să înțelegem ceea ce ne este revelat, astfel încât tainele Împărăției Cerurilor să ne fie dezvăluite.
Sunt multe revelații pe care Dumnezeul nostru ni le dă. El vorbește despre căpătarea cunoștințelor de dreptate – acțiunea noastră asupra revelației Sale – și de judecată – ceea ce Isus a făcut pentru noi. Mai mult de atât, ne vorbește despre nepărtinire, despre tratarea tuturor în mod egal. Toate acestea sunt amănunte ce ne vor face să fim roditori și, în același timp, izbăviți de osândă. Amintiți-vă că avem nevoie de toate aceste lucruri în această viață, cât și în cea viitoare, căci această hrană nu este pieritoare (Ioan 6.27).
Frica Domnului va da chibzuință oamenilor simpli, cât și cunoaștere și o bună judecată tinerilor. Toate acestea sunt pentru ca înțeleptul – mântuitul – să aibă capacitatea de a auzi și de a-și adânci înțelepciunea, iar cel învățat își va însuși sfaturi înțelepte, putând să deslușească proverbele și înțelesurile lor, cât și să înțeleagă și să intrepreteze cuvintele înțelepților.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares