Neprihăniţilor, bucuraţi-vă în Domnul şi veseliţi-vă! Scoateţi strigăte de bucurie, toţi cei cu inima fără prihană!
Psalmi 32.11
În acest psalm, există două condiții revelate de David despre fiii Domnului: aceștia trebuie să fie neprihăniți și cu inima curată. Însă, nu toți oamenii care se află în lucrarea lui Dumnezeu respectă asemenea cerințe. Mulți se cred mântuiți, dar, se află de fapt în suferință, nu simt bucuria Tatălui, nu au o viață îmbelșugată, și nici nu sunt pătrunși de Sfântul Duh. Acești fel de oameni trebuie să se analizeze, căci poate nu sunt nici cinstiți, nici cu inima curată.
Oamenii drepți realizează ceea ce Domnul le poruncește prin Cuvânt și prin mărturia sufletească. Sfântul Duh nu stă degeaba în misiunea Sa, după cum Isus făcea și El pe când lucra ca și Mântuitorul nostru. Sfântul Duh ne revelă voia sfântă în fiecare moment în care ne aflăm înaintea Cuvântului – iar cine se îndreaptă și face ceea ce El spune obține calificativul de drept și cu inima curată.
Oamenii cu inima curată nu îngăduie ca nimic ce vine de la vrăjmaș să le pătrundă în viață. Dacă greșesc față de cineva, îl caută cât mai degrabă și se împacă. Atâta timp cât taci și ascunzi vreun păcat, îi dai vrăjmașului puterea de a lucra în acea parte a vieții tale. De fapt, deschizi lui Satana sectorul din viața ta în care ascunzi vreo greșeală. Așadar, nu lăsa ca acesta să mai ocupe vreo parte din ființa ta.
Dacă nu ai bucurie în viață, asta se întâmplă din cauză că Dumnezeu nu este prezent; dacă plăcerea ta nu este în Domnul, nu ai cum să stai bine duhovnicește. Este clar că vrăjmașul îți va sugera tot felul de înlocuitori spre deplina mulțumire a celor mântuiți. Unii cred că realizarea înseamnă să trăiești aproape de familie; alții, să călătorească în jurul lumii, să adune bogății sau, mai mult, să se gândească la ceea ce este nelegiuit. Mare atenție! Nu te lăsa stăpânit de nimic ce vine de la cel rău.
Cine nu profită de bucuria Domnului nu are putere asupra forțelor întunericului ce îl ispitesc. Astfel, când, de exemplu, va trebui să înfrunți vreun atac asupra vieții tale sau a vreunui apropiat, vei rămâne fără forțe chiar și înaintea celui mai slab demon. Chiar de te vei ruga cu putere, de vei plânge amarnic sau vei primi rugăciunea unui adevărat rob în Dumnezeu, nu vei reuși să te eliberezi de vrăjmaș.
A se bucura în Dumnezeu înseamnă că Isus a venit la tine pentru a-ți da credința adevărată. Biblia spune că bucuria Domnului va fi tăria voastră (Neemia 8.10b). Așadar, de vrei să-ți întărești credința, străduie-te să te bucuri în El. Procedând astfel, duhul tău se va umple de putere și, atunci, te vei izbăvi de suferință și de depresie.
Psalmistul spune și mai mult: neprihăniții și cei cu inima fără prihană nu trebuie doar să se bucure în Domnul, ci să se și veselească. Nici un creștin ce trăiește retras, mereu nemulțumit, nu este pregătit pentru viața veșnică; până la urmă, poți sluji lui Dumnezeu numai cu bucurie (Psalmi 100.2). Ce se va întâmpla oare cu acesta de va pleca în această stare?
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares