“Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi - fiindcă este scris: "Blestemat e oricine este atârnat pe lemn" - pentru ca binecuvântarea vestită lui Avraam să vină peste Neamuri, în Hristos Iisus, aşa ca, prin credinţă, noi să primim Duhul făgăduit.”
Galateni 3:13,14
Din cauza păcatului omului, Preamăritul ne-a dat Legile Lui și cine nu împlinește toate poruncile Lui va suporta consecințele și va fi pedepsit (Deuteronom 28:15). Dar odată cu venirea Fiului lui Dumnezeu, multe fapte au fost făcute pentru noi, printre care salvarea noastră - eliberarea de sub blestemul Legii, care este cea mai mare dintre toate binecuvântările pe care Domnului le-a dat vieților noastre. Dacă înțelegem ceea ce a făcut El prin acest gest ne va scăpa de multe probleme de zi cu zi.
Pentru ca, din punct de vedere legal, rasa umană să fie, odată și pentru totdeauna, eliberată de sub blestemul Legii, Hristos a trebuit să se facă blestem pentru noi. Alegerea nu a fost ușoară; chiar și în Ghetsimani, El a cerut Tatălui ca, dacă ar fi cu putință, să îndepărteze paharul de la El (Matei 26:39), dar Hristos a trebuit să-l bea. Imaginea este puternică: El s-a făcut blestem pentru noi și astfel a îndeplinit cerința legii însăși pentru a ridica de pe umerii noștri o povară atât de grea și de dureroasă. Astăzi, fiii lui Dumnezeu trebuie să conștientizeze că sunt eliberați pentru totdeauna de acest preț scump și că cel mai bun mod de a mulțumi este să se bucure de libertatea pe care El ne-a dat-o.
Ceea ce este scris nu va fi niciodată modificat sau anulat; dimpotrivă, trebuie îndeplinit. În acest caz, putem să îl slăvim pe Dumnezeu, deoarece lucrarea a fost deja făcută: Cel care nu a păcătuit niciodată nici nu va păcătui vreodată. "Dacă este cu putință, depărtează de la Mine paharul acesta", s-a rugat El, dar nu a existat altă cale. Cred că soarta noastră a atârnat de un fir de ață. Dacă Iisus ar fi refuzat să sufere în locul nostru, am fi fost pierduți pentru totdeauna. Dar El a fost ferm și a îndeplinit întregul plan divin.
Hristos S-a făcut blestem, pentru că a fost scris că toți cei care sunt atârnați pe lemn sunt blestemați. Durerea a fost intensă și crudă, dar dragostea Mântuitorului a învins și ne-a răscumpărat pentru Dumnezeu, luându-ne din ghearele dușmanului și strămutându-ne în Împărăția Lui (Coloseni 1:13). Acum suntem ai Domnului și suntem protejați de faptele Satanei. Așadar, nu trebuie să ne temem de niciun atac din iad; la urma urmei, orice armă făurită de diavol împotriva ta va fi fără putere (Isaia 54:17).
Faptul că Iisus ne-a eliberat de sub blestemul Legii a fost pentru ca binecuvântarea lui Avraam să ajungă la Neamuri prin Hristos. Din nefericire, însă, mulți creștini nu înțeleg acest lucru și, prin urmare, trec prin viață fără acest dar. Este obligația Domnului să ne învăța ce înseamnă binecuvântarea lui Avraam și de a o revendica, pentru că dacă nu ne bucurăm de ceea ce Dumnezeu a promis acelui preot, pe lângă faptul că este o anulare a cadoului pe care îl primim, este și o ofensă la adresa Domnului. Ar fi ca și cum am afirma că El a meritat această pedeapsă.
Dincolo de binecuvântarea lui Avraam, Hristos S-a făcut blestem pentru ca noi să putem primi promisiunea Duhului Sfânt. Dar atenție: acest lucru se întâmplă doar prin credință. Cu siguranță că trebuie să fim atenți la asta, deoarece Duhul Sfânt ne-a fost pogorât pentru a face în noi și pentru noi același lucru pe care l-a făcut în Iisus și pentru slujirea Lui. Duhului Sfânt s-a pogorât asupra noastră pentru a ne salva de orice acțiune demonică și să ne dea puterea să ne îndeplinim misiunea.
Întru Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares