”Cel neprihănit este scăpat din strâmtorare, şi cel rău îi ia locul”
Proverbele 11.8
Robii Celui Preaînalt trebuie să învețe că sunt expuși acelorași atacuri ce sunt îndreptate împotriva celorlalți oameni. În realitate, faptul de a fi în Dumnezeu nu-l împiedică pe vrăjmaș să încerce să ne facă să suferim și, crezând în Evanghelie, nu înseamnă că vom fi prevăzuți de un scut care să ne apere de diavol. Însă, înainte de atacul cel rău, Duhul Domnului începe să lucreze și ne izbăvește.
Știm bine că Tatăl nostru nu lucrează fără ca noi să ne facem partea. Pentru cel care este adept al Cuvântului, când simte atacul rău, este de ajuns să se încreadă în ceea ce spune Domnul și să-și exercite autoritatea. Calitatea de om neprihănit este conferită celui care practică dreptatea cea sfântă (1 Ioan 2.29), ceea ce înseamnă că omul își asumă Cuvântul Domnului, în toate înțelesurile, și reprimă răul, neacceptându-l în viața sa.
Dimpotrivă, în viața celui care nu dă prea multă atenție la ceea ce este scris în Cartea Sfântă, atacurile rele găsesc cale liberă. Aceasta se întâmplă fiindcă cel care nu păzește poruncile sfinte nu este auzit când strigă, căci purtarea față de Cuvântul Sfânt îl împiedică să primească grija Domnului. Pentru cine cunoaște Adevărul, cel mai trist și fără judecată este de a se pune împotriva revelației sfinte, căci asta îl depărtează pe om de lucrarea lui Dumnezeu.
Cel rău nu merge pe căile Domnului și, de aceea, suferă foarte mult și ia locul celui neprihănit, fiind supus la strâmtorile pe care acesta le-ar fi avut de înfruntat. Fără îndoială, cine nu dă atenție Cuvântului veșnic se poartă nesocotit, căci, pe lângă propriile încercări, va trebui să țină piept și celor prin care robul Domnului va avea de trecut. Dacă cineva se află în această situație și i se aduce la cunoștință acest lucru, este mai bine să se căiască de faptele sale și să caute iertarea din Ceruri.
Prin spusele că strâmtoarea celui neprihănit va fi dată celui rău, putem înțelege că, de multe ori, necazurile ce ne năpădesc au o viață și o logică proprie. Același lucru poate fi înțeles când aflăm în Biblie că lepra lui Naaman se va lipi de Ghehazi, slujitorul hrăpăreț al lui Elisei (2 Împăraților 5.27). Ori, strâmtoarea este o lucrare rea ce trebuie să-și găsească o victimă. Dacă cel neprihănit este încercat, Domnul permite ca acest sentiment rău simțit de el să fie trecut asupra celor răi.
Însă, Dumnezeu nu va face nimic fără ca tu să nu-ți faci partea. În timpul apostoliei Sale pământești, Isus a trebuit să nimicească forțele gheenei ce asupreau pe cei care Îi căutau ajutorul. Aceasta ne servește de exemplu despre cum trebuie să ne purtăm dinaintea încercărilor: precum Israel în vechime, trebuie să luptăm împotriva celor care ne atacă, căci Domnul ne dă puterea pentru a face asta.
În Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares