"Prorocia, cuvântul Domnului, către Israel, prin Maleahi:”
Maleahi 1: 1
Mesajul lui Dumnezeu trebuie să fie complet, așa că nu putem vorbi doar despre binecuvântări; trebuie să facem oamenii să se gândească la responsabilitatea unei vieți trăite pe calea sfântă. Acum, dacă nu se vorbește despre sfințenie - virtutea obligatorie pentru toți creștinii - nu vom vedea niciodată oameni responsabili care înfăptuiesc lucrarea divină.
În vremurile biblice, spre exemplu, preoții au jertfit pâine spurcată și dobitoace oarbe pe altarul lui Dumnezeu, dar Preamăritul a spus că este greșit (Maleahi 1:7-8) și chiar a cerut cuiva să le închidă ușa. Nu a vrut să primească jertfa acelor oameni. Astăzi, frații mei, la fel se întâmplă și cu cei care nu sunt atenți la ce pun pe altarul lui Dumnezeu. Evident, El vrea să fie slăvit prin ce Îi oferim, și trebuie să avem grijă ce Îi oferim, pentru că jertfa noastră Îi arată dacă Îl iubim pe El și lucrarea Lui. Jertfa noastră nu trebuie să fie niciodată un afront față de Dumnezeu, cel care posedă totul!
Altarul Tatălui este sfânt; pe el găsim hrana pentru sufletul nostru, puterea pentru spiritul nostru și forța de a-l înfrânge pe dușman. Dacă prețuim altarul lui Dumnezeu, El se delectează prin noi și ne permite să ne îndeplinim dorințele fără probleme; până la urmă stăm în fața Lui și îndeplinim voința Lui.
În acele vremuri, mulți nu erau credincioși față de partenerii lor. Atunci, prorocul Maleahi a fost folosit de Preamăritul pentru a le atrage atenția și a-i aduce înapoi către legământul pe care l-au făcut. Dumnezeu și-a spus deja părerea despre divorț: pentru El, această faptă este detestabilă (Maleahi 2:16). Ca atare, soții trebuie să înțeleagă că taina căsătoriei este perpetuă din toate punctele de vedere.
În plan financiar, spre exemplu, Maleahi a fost cel mai reprezentativ. Apropo, nu a vorbit nimeni atât de mult despre zeciuială - cauza prosperității noastre - precum Maleahi, care a afirmat direct că a refuza plata a celor 10% care-i aparține Creatorului înseamnă să-L furi. Prin poruncă divină, a mai spus și că cei care lipsesc de la zeciuiala vor fi supuși blestemelor. Totuși, a asigurat că cei credincioși vor avea mereu stăvilarele cerului deschise, iar Dumnezeu va turna din belșug binecuvântare peste ei (Maleahi 3:6-12).
Pe lângă aceste învățături, prorocul a spus că trebuie să fie o diferență între ceea ce Îl slujește pe Dumnezeu și cei care nu-L slujesc. Mulți se mint singuri, pentru că a-l sluji pe Dumnezeu nu înseamnă a fi religios, ci a fi practicant al Cuvântului. Cel care nu se bucură de binecuvântările câștigate pentru noi pe crucea de pe Golgota nu-i aduce cinste Domnului, care a făcut totul pentru ca toți sfinții Săi să fie sănătoși, prosperi și fericiți. Așadar, frații mei, este de datoria noastră să ne bucurăm de binele și prosperitatea pe care le avem la dispoziție.
Întru Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares