“Prorocia lui Isaia, fiul lui Amoţ, despre Iuda şi Ierusalim, pe vremea lui Ozia, Iotam, Ahaz şi Ezechia, împăraţii lui Iuda”
Isaia 1.1
Profetul Isaia și-a exercitat apostolia pentru mai mult de șase decenii în timpul domniei a patru împărați ai lui Iuda: Ozia, Iotam, Ahaz și Ezechia. Isaia este privit de cărturarii Scripturii ca cel mai luminat dintre profeții folosiți să scrie Cartea Sfântă. Contemporanii săi au avut probabil ocazia să se bucure de relația pe care a avut-o acest rob cu Cel Prea-Înalt.
Isaia, vorbind despre viziunea pe care a avut-o, rezumă ceea ce i s-a spus în timpul domniei celor patru conducători. Cartea sa este foarte profundă, dar este important să reții că profetul nu s-a oprit să scrie faptele de zi cu zi, ci ceea ce era relevant pentru instruirea noastră. De fapt, tot ce văzuse avea legătură cu poporul Domnului și orașul sfânt. Acum, știind că cei folosiți de Cel Prea-Înalt pentru a transcrie Cuvântul Său au fost îndrumați de Duhul Sfânt, putem înțelege că cele scrise de ei sunt doar revelațiile lui Dumnezeu.
În zilele împăratului Ozia, Isaia a avut o viziune divină, care i-a schimbat complet viața. Este păcat că știm puțin despre Ozia, care a domnit timp de 52 de ani în Ierusalim, dar viziunea pe care a avut-o profetul este plină de învățături. În ea, a văzut un înger care a luat un clește și cu el, a tras un cărbune aprins din altar și a atins buzele sale, astfel încât nelegiuirea lui să fie îndepărtată. (Isaia 6).
Împăratul Iotam a folosit exemplul bun al tatălui său "și a făcut ce este bine înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său, Ozia. Numai că n-a intrat în Templul Domnului. Totuşi poporul se strica mereu." (2 Cronici 27:2). Iotam a devenit puternic pentru că a urmat căile sale conform voinței Domnului.
Ahaz a fost unul dintre conducătorii stupizi pe care i-a avut Iuda, pentru că, deși el avea pe atunci un rob al Domnului ca Isaia, a preferat să se abată de la calea adevărată, lăsându-se pradă vrăjitoriei. A fost chiar în stare să-și ardă propriul fiu pentru a câștiga simpatia demonilor (2 Împărați 16:2). Despre închinarea la zei falși, profetul a scris în capitolul 44, versetele 16-20.
Cât despre Ezechia, el a fost unul dintre cei mai buni conducători ai lui Iuda, foarte binecuvântat prin Isaia, care a acționat marcant în mod repetat în timpul domniei sale. Profetul a fost cel care și-a unit credința cu cea a regelui, când Sanherib a asediat Ierusalimul și a amenințat că va distruge întregul oraș. Drept urmare, un înger al lui Dumnezeu a ucis într-o noapte 185.000 de soldați asirieni, aducând eliberare poporului Domnului (2 Împărați 19:35).
Slujirea lui Isaia, descrisă în Scripturi, ne învață că viziunea care i-a fost dată în privința poporului lui Dumnezeu și a orașului sfânt. Fratele meu, l-ai lăsat pe Domnul să te folosească în lucrarea Lui, așa cum a făcut profetul Isaia? Sau tu ești singurul căruia Tatăl nu i-a atribuit o misiune? Este bine să te trezești din acest "somn", pentru că, mai devreme decât îți dai seama, într-o bună zi vei sta în fața Regelui și vei concluziona dacă, de fapt, L-ai slujit sau nu.
Întru Hristos, cu dragoste,
R. R. Soares