Mesajul zilei

19/10/2017 - AVEȚI GRIJĂ CU FUDULIA ȘI RUDELE EI

„Auzim îngâmfarea mândrului Moab, fudulia şi fala lui, trufia şi lăudăroşia lui”

Isaia 16:6

Fudulia este semn al căderii iminente. Nimeni nu are trebui să se fălească cu un atribut sau un bun pe care îl deține sau să își aducă glorie singur. A te lăuda cu ceea ce este făcut pentru tine nu va duce decât la căderea ta în prăpastie.

Când Dumnezeu distrugea Sodoma, nevasta curioasă și rebelă a lui Lot, contrar indicațiilor îngerului lui Dumnezeu, a privit înapoi și s-a prefăcut într-un stâlp de sare (Facerea 19:26). Apoi, cele două fiice ale lui Lot, gândindu-se că nu va face copii fără o nevastă, au complotat împotriva lui: l-au îmbătat cu vin, cea mai mare s-a culcat cu el și a doua noapte cealaltă a făcut același lucru. Fiecare a dat naștere unui fiu: Moab, primul născut, care mai târziu a devenit tatăl Moabiților, și Ben-Ami, cel mai mic, tatăl Amoniților (versetele 30-38).

Poate că Moabiții nu ar mai fi existat. Dar oamenii lui Moab s-au născut din incest, lucru care a adus multe suferințe fiilor lui Israel și multe probleme lui Iehova. Pământul pe care trăiau era prosper și pentru cei care nu au judecată prosperitatea devine un laț foarte puternic. Apoi, crezându-se speciali, s-au lăsat duși de trufie și îngâmfare, de fală și furie. Trebuie să fim atenți, căci istoria se repetă întotdeauna și peste tot. Mulți oameni când devin prosperi își uită originile și faptul că într-o zi vor da socoteală pentru ceea ce au făcut cu ce le-a fost dat. Apoi, trăiesc în pierzanie, lux și păcat. De fapt, prosperitatea, pentru mulți care nu sunt obișnuiți cu ea, poate deveni un lucru negativ. Trebuie să renaștem pentru ca gloria să nu ni se urce la cap.


Nu te lăsa niciodată dus de trufie. Ceea ce ai, faptele pe care le faci sau orice atribut fizic, mental sau spiritual cu care ai fost înzestrat sunt lucrările lui Dumnezeu și Lui trebuie să-i dăm gloria. Nu este nimic din ceea ce ai care să nu fi venit de la Domnul. Așa că fii înțelept, realizează acest lucru și nu discrimina pe nimeni. Dacă trufia îți invadează inima, fi sigur că ai început deja să cazi.

Smerenia este pe placul Preamăritului. Apropo, doar cei smeriți - cei care urmează adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu și nu se supun niciunei minciuni a dușmanului - vor vedea că merită să fii omul lui Dumnezeu în orice situație. Pe de altă parte, trufia îl face pe om să simtă că poate minți, fura, înșela sau adopta o atitudine greșită fără a avea de suferit. Sfârșitul celor mândri este că vor fi amăgiți de trufia lor și vor deveni foarte triști.

Este bine să fi atent și, dacă încep să se trezească sentimente de mândrie în capul tău, să le respingi. Frumusețea exterioară sau interioară, darurile pe care Domnul ți le face, ușile care în final ți se deschid, toate succesele pe care le-ai obținut sunt lucrări ale lui Dumnezeu și doar El trebuie să fie slăvit. Astfel, dacă vorbești despre tine și te fălești cu realizările tale îți faci foarte mult rău. Același lucru s-a întâmplat cu Irod, spre exemplu, care nu l-a slăvit pe Preamăritul și a fost în cele din urmă mâncat de viermi (Faptele Apostolilor 12:21-23).  
Frații mei, capitolul 16 din cartea lui Isaia a fost scris ca o lamentare a Moabiților și o avertizare pentru noi: Dumnezeu vrea să fim umili, să primim binecuvântări chiar mai mari de la El și să ne folosească și mai mult.

Întru Hristos, cu dragoste,

R. R. Soares

 

Rugăciune

Domnul să vă lumineze!